סגנון חיים

סגנון חיים

“המחלה נעלמת לה, כתופעת לוואי של בריאות”

Disease goes away, as a side-effect of health.

Marc Hyman

במידה רבה, איכות החיים שלנו מושפעת ,לחיוב ולשלילה, מכיצד אנו בוחרים לחיות.

כשאני כותבת שורות אילו, אני חושבת על כוחו של סגנון החיים, כמו גם התזונה והפרוביוטיקה, להרחיק מאיתנו מחלות למיניהן. אני מסתמכת על כתביהם של שני רופאים פונקציונלים—ד״ר מרק היימן וד״ר דיוויד פרלמוטר. ניתן למצוא את ספריהם באמזון, ופרלמוטר תורגם לאחרונה לעברית (מוח לבן, הוצאת דיונון, 2014).

הרפואה הפונקציונלית מתמקדת בחיפוש שורשי הבעיה הרפואית, במקום להסתפק בטיפול סימפטומטי .

מסתבר שיש קשר הדוק בין המעיים שלנו לבין מערכת העצבים—עד כדי כך, שיש מי שמכנה את ׳המערכת האנטרית׳ כמערכת העצבים השלישית שלנו, בנוסף למערכת העצבים הפריפריאלית (סומטית ואוטונומית) ומערכת העצבים המרכזית (מוח ועמוד שידרה).

מה כל כך מיוחד במעיים שלנו, תשאלו?

ובכן, עמוק במעיים, ישנו המיקרוביום —הסביבה הפנימית של הפלורה, המאוכלס מושבות של חיידקים.

לפי פרלמוטר, נוירולוג המתעניין בתזונה, מאז שנות ה-90 ידוע על קשרים משמעותיים בין המיקרוביום לבין מצבים של חרדה, דכאון, הספקטרום האוטיסטי, הפרעות קשב וריכוז, מחלות נוירולוגיות דגנרטיביות כגון פרקינסון ואלטצהיימר, ועוד.

כמו הרבה תגליות במדע, גם כאן אירוע לא צפוי הוביל למיטב המדענים להתעניין בכיוונים חדשים: לפני כעשרים שנה, טיפול אנטיביוטי הביא לשיפור ניכר בפתולוגיה מוחית (אנצפלופתיה כבדית). ממצא זה הראה שיש קשר בין המוח לבין המיקרוביים במעיים, במערכת הגסטרו-אינטסטינלית

במעבדות מחקר שונות בעולם מנסים להבין טוב יותר את הקשרים המורכבים בין המרכזים השונים במוח, האחראיים על קוגניציה ואמוציה (תהליכי חשיבה ורגש, זכרון ולמידה), לבין פונקציות מעיים פריפריאליות.

לפי פרלמוטר, המיקרוביום מושפע מפרוביוטיקה, אנטיביוטיקה וסטרס (קורטיזול); מרעלים סביבתיים; ומאוכל (גלוטן וסוכר). משתנים אילו משפיעים על יצירת הנוירו-טרנסמיטרים המקומיים במעים, כולל סרטונין, מלטונין ועוד.

,(HPA Axis) מצב המיקרוביום שלנו משפיע על פעילות ותפקוד המערכת האנדוקרינית ,המערכת האימונולוגית, ההורמונלית, אספקטים של בריאות הנפש כולל קוגניציה ורגש, מצב רוח, זכרון ולמידה, ולבסוף, היכולת הפלסטית של המוח להתפתח ולהשתנות.

מסלולי התקשורת הדו-כיווניים בין מוח-מעיים מושפעים מדלקת (אינפלמציה), כך שמומלץ למנוע זאת ככל שניתן באמצעות סגנון החיים שלנו על מרכיביו השונים—כולל פעילות ספורטיבית, תזונה, ניהול סטרס ועוד.

ד"ר רות שידלו

פסיכולוגית קלינית ומטפלת בטראומה (SEP). בעלת תואר ראשון ושני בפסיכולוגיה מטעם אונ' בר-אילן ותואר שלישי בפסיכולוגיה קלינית מטעם ביה"ס לפסיכולוגיה מקצועית בסן דייגו.

יצירת קשר

מאמרים מקצועיים