פסיכולוג קליני

מה זה פסיכולוג קליני?

וודאי יצא לכם לפגוש במגוון רחב של כינויים שונים עבור פסיכולוג, החל מפסיכולוג פרטי, דרך פסיכולוגיה שיקומית או חנוכית ועד למונח פסיכולוג קליני. כאן אבקש לעשות סדר מסוים בדבר ולהסביר את המונח באופן שיניח את הדעת ויבהיר את הנושא.

פסיכולוג הינו איש מקצוע בתחום בריאות הנפש הרשום בפנקס הפסיכולוגים של משרד הבריאות. כדי שאדם יוכל לעסוק במקצועו כפסיכולוג, עליו להמשיך ללימודי תואר שני במוסד מוכר, ולהירשם בפנקס הפסיכולוגים של משרד הבריאות. 

בדומה למקצועות מקבילים דומים דוגמת רפואת נשים, אורתופדיה או גסטרו, פסיכולוגיה קלינית היא התמחות שיש לעבור בטרם בחינת הרישוי המקצועית. בארץ, תקופת ההתמחות לרוב לוקחת כארבע שנים בחצי משרה. לרוב אין תקנים למשרה שלמה. עם צליחתה של הבחינה, מוענק הרישיון הנדרש ובהתאם לתחום ההתמחות המדובר.

לצד התמחויות דוגמת פסיכולוגיה שיקומית, רפואית, חינוכית או תעסוקתית, קיימת גם התמחות העונה לשם פסיכולוגיה קלינית שעליה נדון כעת בהרחבה.

תחומי העיסוק של פסיכולוג קליני

נבדיל בין תחומי ההתמחות שצוינו לעיל לבין אלו בהם עוסקים הפסיכולוגים הקליניים. 

כאשר אנחנו חווים מצוקה דוגמת חרדה, התפרצויות זעם, דיכאון, מצוקה רגשית לנוכח טראומה נפשית, בעיות שינה ודומים להם, הרי שבמידה ונחליט ללכת לפסיכולוג, יהיה מדובר בפסיכולוג קליני. התמחותו של פסיכולוג קליני היא לספק את התמיכה הנפשית, ההדרכה והכלים לטיפול במשברים נפשיים והפרעות רגשיות שונות לרבות הפרעות נפש.

מנגד, אם נדגים זאת על פסיכולוג חינוכי, הרי שמדובר באיש מקצוע בבריאות הנפש שבמסגרת התמחותו הוא פונה למתן טיפולים נפשיים עבור ילדים הן במסגרות חינוכיות והן במסגרות משפחתיות. פסיכולוג חינוכי לצורך הדוגמה, יבצע גם הדרכות הורים.

אם ננסה לתמצת זאת למשפט אחד, הרי שמטרתו של פסיכולוג קליני היא להעניק למטופליו טיפול נפשי, לבצע אבחון למצוקה הרגשית או הנפשית שהם חווים ולספק את הכלים וההכוונה הנדרשים ככל הניתן, וזאת לצורך השגת התוצאות הרצויות.

לקבלת מידע ותיאום פגישה:

אילו כלים עומדים לרשותו של פסיכולוג קליני?

לפסיכולוגים קליניים שיטות טיפול שונות; כך לצורך הדוגמה, אני עוסקת בעיקר, במתן טיפול נפשי ממוקד טראומה, המתבסס על שיטת גוף-נפש בשם Somatic Experiencing) SE) (החוויה הסומטית) ושיטת Eye Movement Desensitization Reprocessing) EMDR). נסיון קליני מצטבר וכן מחקרים שונים הוכיחו את יעילותן של שיטות אלו בעיבוד טראומות עבר והן של ארועים טראומטיים שאירעו בסמוך לפנייה לטיפול. בין היתר, תהליך זה מלווה בשחרור אנרגיה האצורה בגוף. כמו כן, אני מציעה טיפול דינמי המלווה את המטופל או המטופלת ויחד עמם, עוסק בהבנת הכוחות והרחשים הפנימיים, כולל הפחות מודעים, אשר פועלים בנפשו של האדם. על כך כתבתי בהרחבה במאמר הבא.

ישנם פסיכולוגים קליניים המשתמשים בשיטת טיפול נפוצה אף היא העונה לשם טיפול קוגניטיבי התנהגותי (Cognitive Behavioral Therapy (CBT. הרעיון שעומד מאחורי טיפול זה הוא שלצורך יצירת השינוי בהתמודדותם של המטופלים עם מצוקותיהם או אתגריהם הרגשיים והנפשיים, יפעלו המטפלים לשינוי תפיסות העולם ויצירת הרגלים התנהגותיים חדשים.

אבחון המצוקה / הסוגיה הנפשית

אין זה מקרי שהתמחות בפסיכולוגיה קלינית נחשבת לארוכה במיוחד; מדובר בתחום רחב החולש על פני הפרעות ומצוקות נפשיות רבות ומשתנות. וודאי שהגישה הטיפולית עבור מטופל הסובל מפוביה תהיה שונה מזו שתינקט במסגרת טיפול עם אדם המלין על דכאון, או מתמודד עם תהליך ״יציאה מהארון.״

הנפש היא איננה מדע מדויק ואין סוגיה אחת נחרצת שבה עלינו להתמקד במסגרת הטיפול. טיפול פסיכולוגי משול למסע משותף בין המטפל/ת למטופל/ת, מסע פנימי של חקר וגלוי, שהרי לעתים המטופלים עצמם אינם בטוחים מהו הדבר שגורם להם למצוקה כה רבה, ויתכן שאילו ידעו, לא היו זקוקים להגיע לטיפול. כך לדוגמה, אדם המגיע לטיפול כיוון שהוא מלין על בעיות שינה, לעתים לא יעלה בדעתו שהוא מתמודד עם לחצים רבים שאט אט נתנו את אותותיהם. הטיפול הוא איננו בהכרח בבעיית השינה כי אם בניהול מתחים וסטרס. מבחינתו הוא חווה את החיים באופן נורמטיבי, בעוד שבפועל הגוף אותת אחרת.

משך תהליך ההכרות או האבחון של הקשיים המרכזיים איתם מתמודד/ת המטופל/ת משתנה מאדם לאדם. מדובר בתהליך שאת נקודת ההתחלה יודעים, ואט אט מגדירים את היעדים. כאשר המטרות העיקריות הושגו, ניתן לקבוע מועד סיום טיפול.

פסיכותרפיה

קצרה היריעה מלהרחיב על תחום הפסיכותרפיה, אך גם כאן ישנו מאמר באתר אותו אמליץ לקרוא למי שימצא בכך עניין.

התהליך הטיפולי שעוברים המטופלים יחד עם מטפליהם מאופיין על ידי עבודת צוות שיתופית. האבחון ההדרגתי של אופיין של המצוקות או האתגרים הנפשיים שעמם מתמודדים המטופלים מתחיל כבר בפגישות הראשונות. למעשה, תהליך זה ימשיך לאורך הטיפול כולו, כשנושאים נוספים עשויים לצוף ולהתגלות גם מאוחר יותר. 

תהליך האבחון מוביל להתאמת הגישות הטיפוליות שיספקו מזור למטופל/ת הספציפי. במקרים מסוימים, אפנה את מטופלים למטפל/ת בתחום אחר—   לדוגמה, טיפול זוגי או משפחתי, הערכה פסיכיאטרית/תרופתית ועוד. 

במקביל לשלב האבחון של הנושאים אשר יזכו לטיפול, תהליך אשר כאמור מתבצע בשיתוף הדוק עם המטופל, נערוך מעין חוזה טיפולי אשר לוקח בחשבון את סדר העדיפויות של המטופל לגבי הנושאים עליהם מעוניין לעבוד. נצטרך להשקיע שנינו בבניית ברית טיפולית שתאפשר לנו לעבוד יחדיו כצוות. בנוסף, בשלב ראשוני זה, נעסוק בחיזוק משאבים קיימים (פנימיים וחיצוניים), וככל הנדרש, בפיתוח כישורים ומשאבים חדשים. 

רק כשתהיה עדות ליציבות במצב המטופל/ת, ניתן יהיה לעבור לשלב השני, אשר יתמקד בעיבוד החוויות הקשות/טראומטיות אשר מכבידות על המטופל. הכוונה לחוויות אשר למערכת העצבים היה קשה להכיל, על כן נחווים כטראומטיים. חוויות אלה כוללות ארועים בודדים, מתמשכים ו/או מצטברים, אשר במידה כזאת או אחרת, נחוו כטראומטיים באותן נקודות זמן בהן התרחשו. 

במהלך הטיפול ניתן לזהות את העקבות או ההשפעות של ההיקשרות הראשונית של המטופל עם הדמויות אשר ליוו אותו במהלך התפתחותו המוקדמת. לעתים היקשרות זו הינה בעיתית, משום שלא תמיד הייתה בהלימה בין הגורם המטפל לצרכים הרגשיים של התינוק/ילד באותה עת. 

נציין שצרכים אלה משתנים ככל במהלך התפתחותו של הילד. כמו כן, גם כשלאותן דמויות מוקדמות כוונות נפלאות, עשויה להיות חוסר הלימה בין שני הפרטנרים של הדיאדה הורה-ילד, ולא תמיד הדבר מובן מספיק על ידי ההורה  ו/או זוכה לתיקון. במהלך הטיפול, ניתן לעתים לזהות השפעות לא מיטיבות (ואף טראומטיות) מהסוג הזה, ולעבוד עליהם, בעיקר בשלב השני של הטיפול.

בשלב השלישי והאחרון, הדגש הוא על אינטגרציה של ההישגים של המטופל במהלך הטיפול, כמו גם של אינטגרציה של חלקי אישיותו השונים, וזאת על מנת שלא ימשכו כל אחד לכיוון אחר ושיפעלו יחדיו בהרמוניה.

קהל יעד

נושא נוסף שמוטב לתת עליו את הדעת הוא סוג הקהלים המתאימים לטיפול. אני פסיכולוגית קלינית המייעדת את הטיפול לקהל הבוגר והמבוגר. אינני פסיכולוגית ילדים, תחום בו חלק מעמיתיי השונים כן עוסקים, ואף מתמקדים.

אודותיי

שמי ד"ר רות שידלו, בעלת ניסיון קליני של למעלה מ-30 שנים וחברה בהסתדרות הפסיכולוגים בישראל. רישיון מומחה 1941 ורישום בפנקס הפסיכולוגים 2152.

לאורך השנים צברתי ניסיון רב בתחום בריאות הנפש ועבדתי בתור פסיכולוגית קלינית במרפאת חוץ של קופת חולים ״כללית״ ובבתי החולים ״הדסה״, ״אסף הרופא״ ו-״שיבא״.

כיום אני מציעה את טיפוליי בקליניקה פרטית הממוקמת ברמת אביב, ומתמקדת בקשר ההדוק שקיים בין הנפש, הגוף והמוח, דבר אשר מתבטא באופן ניכר בקרב מטופלים שחוו טראומות נפשיות.

למידע נוסף אודותיי ניתן ללחוץ כאן. באתרי ניתן להשאיר פניה לקבלת שיחה חוזרת, טופס לשליחת שאלות מקצועיות או ליצור עמי קשר טלפוני ישיר (וגם בוואטסאפ).

ד"ר רות שידלו, פסיכולוגית קלינית, טל': 03-6418240, דוא"ל: ruthshidlo11@gmail.com